Divčibare

Članci

Na turističkoj mapi Srbije brežuljkasta visoravan planine Meljan, koja nosi ime Divčibare, slovi za jednu od najpoznatijih i najkvalitetnijih vazdušnih banja Srbije. Na prijatnoj nadmorskoj visini od 98o metara, okružena planinskim visovima koji ga štite od vetrova, a zahvaljujući vazdušnim masama koje dopiru sa Karpata, Mediterana i Panonske nizije i koje se ovde mešaju (čime se objašnjava prisudstvo joda u vazduhu), klima na Divčibarima je blaga i prijatna sa prosečnom godišnjom temperaturom od 19 stepeni. Ovaj klimatski spoj na osunčanim Divčibarima naročito pogoduje lečenju bolesti disajnih puteva, tako je još 1963.godine Divčibare proglašeno za klimatsko lečilište.Stručnjaci su procenili da su ,pored čistog vazduha ,lekoviti još i snižen vazdušni pritisak i ultraljubičasto zračenje.

Pored svojih lekovitih faktora Divčibare nude mnoštvo prirodnih lepota i sportsko rekreativnih atrakcija. Divčibare su pod snegom i po četiri meseca godišnje što posebno raduje zaljubljenike u zimske sportove. U okviru ski centra nalazi se nekoliko staza za skijanje od kojih je najduža 600 metara na severnoj padini Crnog vrha. Noću je osvetljena od podnožja do vrha i prilagođena noćnom skijanju. Tri manje staze, na blagim padinama idealne su za početnike i decu , a tokom zimske sezone radi i škola skijanja.

Prireda kao da nije štedela na svojoj izdašnosti kad su u pitanju Divčibare. Kažu da su jeseni ovde toplije od proleća, a zanimljivo je i to da je ovo jedino mesto sa tako malom nadmorskom visinom na kojem raste beli i crni bor. U proleće padine krase travnjaci sa poljskim cvećem,vresak, šafran i beli narcis, a leti bobičasto voće, najrzličitije vrste gljiva i lekovitih trava, žute lincure…U okviru Divčibara postoje čak četiri različita rezervata prirode: Čačalački potok, Vražji vir, Crna reka i Zabalac.

Ovo područje obiluje i vodama. Brojni su izvori, vodopadi, reke, rečice i potoci koji pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Među njima je posebno interesantna reka Manastirica koja izvire pod Kraljevom stopom i pravi vodopad visine 30 metara, poznat pod imenom Skakalo.

Divčibare su udaljene od Valjeva 38 kilometara, od Beograda 104 kilometra, Novog Sada 177, Užice 64, Čačak 120, a Kraljevo n 133.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *