Digitalni marketing nekretnina

Članci

Prema podacima iz iztraživanja Nacionalnog udruženja Realtors® još iz 2017.godine, 51 posto kupaca u Americi je pronašlo domove preko interneta, 30 posto preko agenata, a samo 7 posto preko dvorišnog znaka za prodaju ili otvorenih vrata. I u Srbiji danas, polovina potencijalnih kupaca nekretnina, prvo pretraži ponudu preko Interneta, što predstavlja ogromnu razliku od vremena kada su pisani oglasi po novinama bili prioritetni u oglašavanju nekretnina. Što će reći da digitalni marketing privlači sve više klijenata, ostvaruje veće prihode i postaje najbolji i najbrži način za promet nekretnina o čemu se slažu i kupci i ponuđivači.

Zašto je to tako kad je kod nas internet prodaja tek u usponu? Evo nekoliko činjenica koje navode istraživači: oglašavanje preko pisanih i elektronskih medija je znatno skuplje, a ne postoji garancija da je potencijlni kupac sigurno video vaš oglas, odnosno čuo vašu reklamu, dok se“lov” na nekretnine preko pretraživača i društvenih mreža obavlja jednim klikom. Za isti posao troškovi se prepolovljuju, efekti su isti , a prihodi se brže generišu, jer digitalni marketing omogućava agencijama za nekretnine da ciljanom porukom dosegnu ciljane grupe ljudi. U mogućnosti su da mere vreme i podatke i koliko puta je neko posetio vašu veb stranicu što upučuje na potencijalnog klijenta.Ako se tu doda i mogućnost pojednostavljene obostrane komunikacije, onda ne čudi činjenica da sve više agencija za promet nekrtenina shvataju poslovne prednosti mrežnog marketinga i izdvajaju sve više sredstava za njegovo unapređenje.

Odabir pretraživača i optimizacija sajta sigurno je prva na listi nužnih poteza kod ove vrste marketinga. Veoma je bitno da iz mora sajtova iste ili slične delatnosti vaš ispliva među prvima. Optimizacija pretraživača ili SEO( Search engine optimization) je strategija koja se koristi za povećanje prometa na veb lokaciji i mogućnost lakog pronalaženja u pretraživačima. Cilj stručnjaka za nekretnine je da poboljšaju rangiranje svoje veb stranice i približe je vrhu Google-ove liste. Dakle, sveobuhvatna i dobro isplanirana SEO strategija može privući pravu publiku na vaš sajt.

Uključivanje društvenih mreža kao što su Facebook, LinkedIn, Instagram, YouTube, Tvitter…., ne može da škodi. Naprotiv, one su idealna platforma za povezivanje kupaca i potencijalnih klijenata u realnom vremenu. Na društvenim mrežama moguće je objaviti sadržaje koji uključuju priče, slike, video zapise, kao i voditi direktnu komunikaciju putem poruka, komentara, odnosno stupanje u interaskciju i povezivanje sa ciljnom publikom.

I na kraju i najvažnije je svakako sadržaj, on upravlja kraljevstvom digitalnog marketinga ili bilo kojeg drugog medija. On zahteva strateško planiranje -šta da se kaže, kako i gde da se kaže, blogove, veb dizajn, video marketing… Njih nude reklamne agencije sa iskustvom u marketingu nekretnina, a koje razumeju vaše poslovne potrebe i uspešno privlače i pretvaraju čitaoca u kupca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *