Prvi koraci do idealnog stana

Članci

Konačno je došao je i taj dan kada ste odlučili i krenuli u potragu za svojim novim domom. Da li stan ili kuća, to bi bila tema za sebe i o tome ćemo drugi put. Sada krećemo u potragu za vašim idelnim stanom, odnosno pričaćemo o stvarima o kojima bi trebalo razmisliti i na koje bi trebalo obratiti pažnju pre nego „kocka bude baćena“. Pa počnimo:

Lokacija , odnosno deo grada u kojem bi želeli da živite sigurno je jedna od bitnih stavki a koja zavisi prevashodno od vaših potreba, a potom i želja. O tome kako će izgledati vaš budući život možda bi trebalo najviše razmisliti i izdvojiti prioritete kao što su :udaljenost od posla, blizina škole ili obdaništa, zelene površine, dom zdravlja,pijaca, radnje, tržni centri i supermarketi, mreža gradskih linija, parking mesta, drugim rečima infrastruktura koja će vama i vašoj porodici pružiti optimalne uslove za ugodan život. Kako se stan ne kupuje svaki dan ne bi bilo zgoreg informisati se o urbanističkim planovima za taj deo grada u skoroj budućnosti.

Vaš budžet najčešće biva ona odlučujuća stavka pri izboru nekretnine, jer pored lokacije, vaća kvadratura, odnosno prostor koji bi trebalo da zadovolji potrebe cele porodice, svakako spada u prioritetne kriterijume pri izboru. Cene kvadrata , posebno u velikim gradovima, su postala veoma“živahna kategorija“, variraju iz godine u godinu, a često i nerealno rastu, pa bi u tom slučaju najbolje bilo izabrati onaj momenata kada tržište nekretnina pokaže primetno opadanje cene po kvadratu. Medjutim, kako se to poslednjih godina ne dešava, naročito ne u velikim gradovima, najpametnije bi bilo krenuti od prioriteta, odnosno toga kako se vaš budžet uklapa u listu želja, počev od željene kvadrature, lokacije, novogradnej ili starogradnje, grejanja, lifta, sprata, etc.

Dalje sledi vaša odluka o tome da li ćete samostalno krenuti u potragu po oglasima ili angažovati agenciju za nekretnine. Prva podrazumeva vreme i strpljenje pri čemu se najčešće ne vidi „šuma od drveća“. Ako se pogubite u mnoštvu oglasa i nedostatku vama bitnih informacija u njima, možda je dobra odluka potražiti pomoć od neke agencije za nekretnine kojoj ćete izložiti vama sve bitne stavke i mogućnosti vašeg budžeta.Pri tome niste u obavezi da se vežete za jednu agenciju već možeta sarađivati sa više njih sve

do momenta dok se vaš idealni stan ne pronađe na tržištu.

Onog momenta kada ste pronašli stan po svojim kriterijumima sledi dosadniji ali i najstresniji deo posla a to je na šta sve treba obratiti pažnju pre sklapanja ugovora.Te poslove za vas će uraditi agencija, ali ukoliko ste odlučili da budete „slobodni strelac“, prvo morate proveriti da li je nekretnina uknjižena u katastru nepokretnosti.Važenje vlasničkog lista košta, ali neuporedivo manje od iznosa bez kojeg možete ostati ukoliko to ne učinite.Do ovih podataka možete besplatno doći i preko interneta preko sajta www.rgz.gov.rs, pri čemu morate znatti tačnu adresu i broj parcele u opštini na kojoj se nepokretnost nalazi. Najsigurnije je pribaviti vlički list, odnosno izvod iz lista nepokretnosti, koji građanima mogu da izdaju javni beležnici i advokati.

Prodavac nekretnine može da bude pored fizičkog i pravno lice, a u tom slučaju ne bi bilo zgoreg proverit ko je ovlašženo lice za zastupanje te nekretnine.Ukoliko je u pitanju stan u izgradnji, investitor može da bude pravno lice sa kojim sklapate ugovor. U tom slučaju proveru investitora možete izvršiti u Agenciji za privredne registre ili preko Privredne komore Srbije.

Od svega navedenog ništa manje važno nije ni saznanje da li je nekretnina predmet nekog sudskog spora. Ovo se odnosi na stare nekretnine, a provera se može obaviti podnošenjem zahteva sudskoj pisarnici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *