Stan u Beogradu ili penthaus na turskoj obali

Članci

Pre dest godina, u vreme velike ekonomske krize u Grčkoj kada je cena kvadrata nekretnina na moru pala na 500 evra, ova mediteranska zemlja postala je privlačna našim građanima za kupovinu stanova i kuća. U poslednje vreme sve češće čitamo napise u dnevnim novinama o tome kako naši državljani, sve više postaju vlasnici nekretnina u Turskoj.

Imajući u vidu cene nekretnina u našim velikm gradovima i srpskim turističkim centrima, investiranje u nekretnine u inostranstvu postao je unosan biznis. Računica je prosta, em, posedujete nekretninu u omiljenom letovalištu, em, ste u mogućnosti da je izdajete u toku sezone. Kupci su iz Srbije, ali iz regiona i iseljenici iz Kanade, Australije i Amerike.

Sudeći po informacijam iz agencija za nekretnine u ponudi su stanovi, kuće, ali i vile. Razlika je naravno velika i u konforu i u ceni, a sve po onoj staroj „koliko para-toliko muzike“. Apartmani se prodaju po ceni već od 25.000 evra, a kuće vile i od 120.000 do 500.000 i više. Za ove poslednje podrazumeva se blizina obale i svi propratni sadržaji, bazeni,unutrašnji i vanjski, turska kupatila, igraonice za decu, parking prostor.

U ponudi su nekretnine duž turske obale, ali sudeći po prodaji nedvosmisleno prednjači letovalište Alanja jedno od najpituresniji turističkih centara Turske. Nalazi se u pokrajini Antalya, na obali Sredozemnog mora, poznato je po dugim peščanim plažama i šetalištima, čistom moru, živosti kojem doprinose i mnoštvo restorana, kafića, prodavnica, barova i klubova, sa jednim od največih akva parkom u Turskoj, ali i sa mnogim istorijskim i arheološkim znamenitostima.

Za razliku od nama poznate računice gde se cena nekretnine određuje po kvadratnom metru, u Turskoj se ona formira u zavisnosti od mesta (blizina mora), položaju zgrade, spratnosti i opremljenosti dodatnim sadržajima, bazenima, igralištima, saunama etc.

U dodatene troškove spadaju stručna procena stana, (oko 167 evra) izrada vlasničkog lista (oko 240 evra), upotrebna dozvola za stan (od 700 do 2000 evra), troškovi priključenja na vodu i struju (oko 600 evra), godišnji porez koji iznosi 0,3 odsto od ukupne procene stana, kao i troškovim održavanja koji mogu iznositi 50 do 60 evra.

A kako to izgleda u praksi najbolje ilustrije anlogija koju donosi „Blic“ u kojoj se kaže da: „Po ceni trosobnog stana u Beogradu, u Alanji je moguće pazariti penthaus površine 220 metara kvadratnih, koji je opremljen sa četiri spavaće sobe, kuhinjom, dnevnim boravkom, tri kupatila, kao i ogromnom terasom, i koji se nalazi nadomak Sredozemnog mora. Zgrada u kojoj se penthaus nalazi je opremljena sa otvorenim bazenom, fitnes salom, turskim kupatilom i saunom, i stanari imaju punu slobodu korišćenja”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *