Zlatibor mesto za odmor i život

Članci

Na turističkoj mapi Srbije Zlatibor slovi za planinu koja zbog svoje prirodnu lepote privlači turiste tokom sva četiri godišnja doba. Po broju posetilaca nadmašuje mnoga banjska, planinska i primorska mesta. Ovde se razvio zdravstveni, sporsko-rekreativni, izletnički, seooski i kongresni turizam. Po podacima Turističke organizacije Zlatibor u turističkim „špicovima“ (leto, zima), na ovoj planini boravi i po 25.000 posetilaca koji u proseku borave šest dana. Predhodna turistička sezona zabeležena je svoj rekord, a među posetiocima sve je više mladih, pa niču kafei, restorani i mnoštvo sadržaja za aktivni odmor i zabavu koja privlače mlađu populaciju. Kao što se menja trend posetilaca, Zlatibor se razvija po tempu koji zahteva savremeni turizam.

Gradnja na Zlatiboru je u punom zamahu: gondole rade punom parom, stiže sportski aerodrom, gradi se nova autobuska stanica, garaže tematski park. Radi se na komunalnoj infrastukturi i elektroenrgetskom sistemu, sve ono što zahteva urbano naselje koje se rapidno širi na sve strane.

Ranija reputacija i svojevrsni ekološki „bum“ i potražnja za ulaganjem u nekretnine na Zlatiboru, dovelo je do masovne gradnje na ovoj lepoj srpskoj planini. Osvajaju se okolne livade jer u nekadašnjem , a sad proširenom centru nema više mesta. Ukoliko se i pronađe neki komad slobodnog placa za njega je potrebno izdvojiti od 70 do 100 hiljada evra po aru. U zoni takozvanog šireg centra ima slobodnih placeva čija se cena kreće od 15 do 20.000 evra. Gradnja nije dozvoljena jedino na padinama šume iznad jezera u blizini Specijalne bolnice „Čigota“. Investitori su „napali“ i ona područja koja nisu bila mnogo popularna ni za izletnike. Periferna naselja prepoznatljiva po kućama starosedelaca sada su sve privlačnija za one koji preferiraju kuće sa dvorištem, a smešteni su relativno blizu centra.

Gondola koja je zimus puštena u rad, atrakcija za turiste, dala je i razvojnu šansu području ispod Tornika prema kojoj će se, prema planovima, širiti Zlatibor.

Kako bi se po rečima Milana Stamatovića, predsednika optine Čajetina, rasteretio sam centar Zlatibora, u planu je izgradnja projekta nazvanog „Zlatni grad“ sa sadržajima koje iziskuje visoko razvijeni turizam. Tu će biti smešteni luksuzni hoteli, golf i sportski terenima, zdravstveni klinike za estetsku hirurgiju, kao potpuno novi vid zdravstvenog turizma na Zlatiboru. Naravno, ovde neće biti moguća individualna gradnja, a ovaj kompleks prostiraće se na 200 hektara.

Da ovde još ima mesta i za one sa plićim džepom potrebno je obići okolna sela i zaseoke, kažu upućeni, u kojima se mogu pronaći placevi i po 1.000 evra po aru, placeve sa brvnarama i kućama za adaptaciju, a koji su od centra udaljeni 20 do 30 minuta vožnje. Zato i uprkos tržišnom bumu u prometu nekretnina na Zlatiboru, još uvek svako može pronaći svoj kutak za odmor ili život, samo treba biti uporan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *