Da li je bazen u dvorištu luksuz ili potreba

Članci Vesti

Kupili ste kuću sa bazenom u dvorištu, ili imate nameru da ga izgradite u vašem vrtu. Osim što ćete imati „plažu“ nadomak kućnog praga, naročito sad kad pristižu letnje žege, kupanje u sopstvenom bazenu, nema zbora, užitak je svoje vrste. Još ukoliko niste zabrinuti zbog širenja koronavirusa tokom plivanja, a trenutno i nema zvaničnih dokaza koji potvrđuju da se COVID-19 može prenositi među ljudima u bazenu, hidromasažne kade, banje i vodenih parkova, eto razloga više da razmislite i o ovoj opciji.

Ipak, pobrojmo neke od razloga za i protiv:

Rekreacija i relaksacija u sopstvenom bazenu odličan je trening za celo telo sa malim rizikom od povreda i bez odlazaka u teretane posle iscrpljujućeg radnog dana. Ništa bolje za opuštanje i elimisanje stresa. Drugim rečima, doprineće vašem zdravlju. Sa ekonomskog stanovništa pak, povečaće vrednost vaše nekretnine na tržištu, kada se odlučite za prodaju ili selidbu u stan. Klinci će vam biti pod stalnim nadzorom, nema brige šta rade po gradskim bazenima i javnim kupalištima, a mogu da pozovu i svoje društvo. Drugim rečima, sa bazenom u dvorištu možete svojoj deci i njihovim prijateljima pružiti mesto za igru koje je i prikladno i sigurno. Uživaće i vaši prijatelji, uštedećete na troškovima za rashladne uređaje, a ako ne odete na more nema prevelikog žala i još ćete uštedeti nešto novca, jer je održavanje bazena jeftinije od skupih porodičnih odmora i traju duže od petnaestodnevnog letovanja. To bi bile neke od prednosti posedovanja kuće sa bazenom.Ipak ima I nekih nedostataka. Pre svega to su redovni i skupi troškovi održavanja, posebno u našim klimatskim uslovima u kojima se bazen ne koristi preko cele godine. Preporuka je da se svake nedelje čisti u vreme kad se koristi..Kao deo procesa čišćenja, moraće se ispitati nivo PH bazena kako bi se osiguralo da alkalnost nije preniska ili visoka, što bi vodu moglo učiniti previše kiselom ili smanjiti efikasnost hlora. Kada se to dogodi voda više nije sigurna za kupače i može prouzrokovati korozivno oštećenje površine i opreme bazena. Ako sami čistite bazen, podrazumeva kupovinu opreme i hemikalija, koji predstavljaju dodatne troškove.

S druge strane ukoliko odlučite da izgradite bazen u svom dvorištu, najzastupljeniji su i najkvalitetniji oni od armiranog betona. Pre gradnje trebalo bi obratiti pažnju na položaj, oblik, mesto i okruženje, kako bi se uklopio u postojeći ambijent , zatim mogućnost povezivanja na vodovodnu i kanalaziconu mrežu. Projektovanje i gradnju prepustićete stručnjacima, a cena će zavisiti od vaših potreba i želja, veličine i oblika, oblaganja pločicama itd. Naravno o cenama je teško govoriti pre konsultacije sa građevinskih firmama za izvođenje i firmi koje se bave izgradnjom bazena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *